2021 ile Tanışmamıza Günler Kala…

 2021 ile Tanışmamıza Günler Kala…
Digiqole ad

Tüm Rota Kocaeli okurlarına merhaba…

Takvim yaprakları aralık ayının son günlerini gösteriyor ve yeni yıla günler kaldı. Her yeni yıla girerken olduğu gibi bu yılı da umutla karşılıyoruz. Kabul edelim ki 2020 hem ülkemiz adına hem de dünya adına yorucu bir yıldı. Türlü zorluklarla karşılaştık ve şimdi bu zorlu yılı geride bırakma vakti geldi. Tüm olumsuzluklara, kötülüklere bir perde çekerek yeni yıla bir şans verelim. Eminim bu yeni yılda herkesin dileklerinin başında sağlık ve huzur geliyor. Umarım bu dileklerimizin hepsi kabul olur ve 2021 yılı bizler için sağlık, mutluluk ve huzur getirir. Yeni yıla girmeden önce geçmişe bir yolculuk yapıp, bu kültürle nasıl tanıştığımıza bir göz atalım.

Çoğu insan yeni yıl kültürünün nerden geldiğini merak etmiştir. Bu kültür tahmin edilebileceği gibi tüm medeniyetlerin ve kültürlerin beşiği olan Mezopotamya’da hayat bulmuştur. M.Ö. 2000 yılının mart ortasında, ilkbahar ekinoksu zamanında kutlandı. Yeni yıl ilk kez 4 bin yıl önce Babil Kulesi’nde ilkbaharda kutlanmaya başladı. Mısırlılar ise çöle hayat veren Nil’in taştığı Eylül ayında kutlayarak sürdürdü.

M.Ö. 46 yılında Roma’da Julius Sezar tarafından kabul edilen ve günümüzde de halen kullanılan miladi takvime göre ise yeni yıl ocak ayının ilk günü olarak belirlendi. Romalılar ise yılın ilk ayına kapıların koruyucusu Janüs (January) adını verdiler.

Tüm ülkeler, kıtalar, insanlar yani tüm Dünya için yeni bir başlangıç anlamı taşıyan yeni yıl türlü kutlamalarla karşılanıyor. İnsanlar yeni yılda şans, bolluk, mutluluk ve sağlık için bir araya geliyor ve bütün oluyorlar.

Noel Bayramı

Gelelim Noel Bayramına… Yılbaşı ve Noel Bayramı kargaşası her yıl tartışmalara konu oluyor. Yılbaşı tamamen doğal bir olay, Noel Bayramı ise dini bir olgudur. 24 Aralık Hz. İsa’nın doğumu kabul edilmekte ve Noel Bayramı olarak kutlanmaktadır. Noel kelimesi Latincede “Natalis” yani “Doğum” anlamına gelmektedir. Noel ayrıca Kutsal Doğuş, Milat Yortusu ve Doğuş bayramı olarak da anılmaktadır.

Noel Baba

Noel Baba denilen Aya Nikola ise Antalya Demre’de yaşamış bir azizdir. Demre’de fakirlere ve bilhassa çeyizi olmadığı için evlenemeyen kızlara yardım ettiğine inanılır. Kendini gizleyerek, kimseyi de rencide etmek istemediğinden dolayı gece gizlice evlere girip bir keseyle para bırakırmış. Bir gün zenginin biri fakir düşmüş. Kızlarına çeyiz yapamayacak hale gelmiş. Aya Nikola, gece eve bir kese bırakmış. Sabah en büyük kız keseyi bulup sevinmiş, diğer kızların keselerini ise camları kapalı olduğu için bacadan atmış. Kese kuruması için ocağa asılan çorabın içine girmiş. İşte hediye için ocağa asılan çorap adeti de buradan gelmektedir. Yine bu olayda adı geçen üç kese sebebiyle Aya Nikola, figürlerinde elinde üç altın top tutarken resmedilir. Aya Nikola daha sonrasında Demre’ye piskopos olarak atanmış ve İsa’nın dinini yaydığı için türlü işkencelere maruz kalmıştır. Bugün Antalya’da Aya Nikola müzesini gezebilirsiniz. Aya Nikola’nın Noel Baba haline getirilmesi ise ilk başta Almanya’da görülmüş ve günümüze dek devam etmiştir.

Noel Ağacı

Yaprak dökmeyen ağaçlar, çok eski inançlara göre ölümsüz yaşamın bir simgesidir. Noel ağacı süsleme durumu ise o zamanlar Almanya’da yaygındı. 1600’lü yıllara dayanan bu gelenek daha sonrasında tüm Avrupa ve diğer ülkelerde görüldü. Türkler de ise durum dilek ağaçlarına renkli çaputlar bağlanarak görülmüştür.


Nasıl kutlanırsa kutlansın, tüm insanlar yüreklerinde yeni yılın güzellikler ve şans getirmesini ister. Bolluk, huzur ve sağlık 2021’de bizleri bulsun. Herkesin yeni yılını içtenlikle kutlar tüm dileklerinizin gerçekleşmesini ümit ederim.

İyi seneler!

Digiqole ad

Editör ve Kültür-Sanat Yazarı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bucod Web Tasarım