Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik tarım, tarımsal faaliyetler sürdürülürken bu faaliyetlerin kaynak çevrimini teşvik edici şekilde, ekolojik dengeyi destekleyerek ve biyolojik çeşitliliği koruyarak sürdürülmesi durumudur. Daha basit tanımla, tarımın içerisinde yapay ve insan üretimi olan herhangi bir maddenin yer almamasıdır. Tarımsal faaliyetlerin “organik” olarak tanımlanabilmesi adına tamamıyla doğal, ekolojiye uygun ve ürünlerin satışına kadar yapay herhangi bir içeriğe bulaşmaması gerekir. Toprağın doğal bir şekilde gübrelenmesi, yabani otların ve böceklerin doğal bir şekilde ürünlerden uzak tutulması, toprağın ve tarımsal faaliyet gösterilen alanın çevresinde doğaya veya toprağa zarar verecek şekilde çalışmalar yapılmaması, organik tarım kavramının kapsamına girer.
Tarım sektörüne giren kimyasallar; insan, hayvan ve doğa sağlığını büyük ölçüde tehlikeye atarlar. Toprakta kullanılan kimyasal verimliliği arttırabilir, ürünleri yabani koşullardan koruyabilir ve daha hacimli ürünlerin oluşmasına yol açabilir ancak tüm bunlar insan sağlığından önemli değildir. Organik tarımın amacı ise başta insan sağlığı, sonrasında ise ekolojik sağlığı güvende tutmaktır. Doğada bulunan her canlıya saygı duyan bu tarım türü, gerçek toprak mahsullerinin elde edilmesi konusunda sürekli olarak yeni formüller sunar. Teknolojinin tarıma verdiği zararın ve insan sağlığında yarattığı tehlikenin tamamıyla önüne geçen organik tarımın, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Asya ve Amerika ülkelerinde de son dönemlerde ciddi bir popülarite kazandığı bilinir. Bunun nedeni ise giderek artan kanser vakaları ve kimyasallara bağlı olarak gelişen hastalıklardır.
Organik tarım alanına giren ve bu kapsamda yetişen her ürün mutlaka “organik” ibaresini alır ve bu ürünlerin tüketiciye ulaştırılana dek, tüm organik koşullardan geçerek gelmesi gerekir. Ülkemizde de son dönemlerde popüler olmaya başlayan bu tarım türünün ürünlerini birçok şekilde temin etmek mümkündür. Ayrıca ülkemizde bu konuda üniversitelerde eğitimler verilmekte ve organik tarıma dair bölümler açılmaktadır. Bu tarım türüne dair verilen eğitimler ise “organik tarım nasıl yapılır?” sorusunun cevaplanmasına bir nebze de olsa yardımcı olur.
Organik Tarım Nasıl Yapılır?
“Organik tarım nasıl yapılır?” sorusu, tarım girişimcileri tarafından en çok merak edilen soruların başında yer alır. Öncelikle belirtmek gerekir ki organik tarım, son derece hassas, sabır isteyen ve herkes tarafından ne yazık ki yapılamayacak bir tarım türüdür.
Organik tarım hemen hemen her çiftçinin hayalidir ancak kimlerine göre ağır şartları kimilerine göre de olması gerektiği gibi şartları vardır. Organik tarımın yapılabilmesi adına bu şartların yerine getirilmesi gerekir. Organik tarıma adım atabilmek adına öncelikle tarım yapılacak arazinin özellikleri üzerinde durulmalıdır. Arazinin konumu, en çok önem taşıyan noktalardan biridir ve bazı detaylardan uzak olması gerekir. Organik tarıma elverişli bir arazinin fabrikalardan en az 5 km kadar uzak olması gerekir. Bununla birlikte ana yollardan, maden ocaklarından, ağır metal sanayi fabrikaları veya tesislerinden uzak olması da büyük önem taşır. Bununla birlikte çevresinden geçen suların da temiz olması gerekir ve tarım arazisinin çevresinde bulunan yeraltı sularının da temiz olması önem taşıyan noktalardan biridir.
Organik tarım ile üretim yapmak isteyen üreticilerin bu şartları karşılamaları, Organik Tarım Sertifikası alabilmek adına zorunluluktur. Bu tarım türüne adıma atabilmek adına arsanın konumu uygunsa, ürün yetiştirmek adına bir seçim yapmak gerekir. Arazinize ve iklim şartlarına en uygun olan ürünü ekmek gerekir. Bunun yanı sıra ürünün toprağa ekim sürecinden, son tüketiciye ulaştırılana dek her detayının organik olması da büyük önem taşır.
Toprağa ekim süreci başlamadan önce toprak üzerinde analiz yapılır ve toprağın organik tarıma elverişli olup olmadığına bakılır. Toprağın elverişli olması durumunda ise ekim yapılacak ürünün toprak ve iklim şartları ile uyumu incelenir. Bu konuda da herhangi bir problem söz konusu değilse, seçilen tohumlar analiz edilir ve bu tohumların yapısal olarak organik tarımlara uygunlukları test edilir. Eğer herhangi bir sorun yoksa verimliliğin arttırılması adına gübreleme ve mahsulün koruması konularının üzerinde durulur. Kullanılan gübre ve mahsulün yabani ot veya böceklerden korunması adına hangi yöntemlerin tercih edildiği gözlemlenir. Bu konuda da herhangi bir problem yoksa toprağın sulama şekline dikkat edilir ve su iyi bir şekilde analiz edilir.
Söz konusu detayların yanı sıra toprağın ekim süreci, ne zaman dinlendirileceği, ürünlerin tarladan nasıl toplanacağı, ne şekilde taşınacağı, sulama sırasında kullanılan enerjiler ve ekipmanlar, ürünün ambalajlanması, toprağın hasat zamanı gibi birçok detay üzerinde durulur. Tüm bu detayların organik tarıma kesin olarak uyumluluk sağlıyor olmaları gerekir. Aksi halde Organik Tarım Sertifikası alınamaz ve yürütülen tarımsal faaliyetler de organik olarak pazarlanamaz.
Organik Tarımın Faydaları Nelerdir?
“Organik tarımın faydaları nelerdir?” sorusu hem organik tarım tüketicileri hem de üreticileri tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biri olarak bilinir.
Organik tarımın faydaları en çok besinlerin içerikleri irdelendiği zaman ortaya çıkar. Geleneksel tarım yöntemi ile üretilen besinler ile organik tarıma uygun bir şekilde üretilen besinlerin değerleri arasında ciddi farklar vardır. Organik tarım ile üretilen besinlerin çok daha fazla vitamin içeriği olduğu bilinirken, enzim ve mineral bakımından da fazlasıyla zengindir. Ayrıca diğer mikro besinlerin de yine organik tarımın sunmuş olduğu ürünlerde oransal anlamda daha fazla olduğu görülür. Organik tarımın bir diğer önemli avantajı ise GDO konusudur. Organik tarım ürünü olarak nitelendirilen her ürün tamamıyla GDO’dan uzaktır ve GDO insan sağlığı için büyük tehlike içerir. Tarım kaynaklı kanserlerin ve hastalıkların oluşması konusunda GDO’nun önemi büyüktür. Organik tarımın olduğu alanlarda GDO’nun yer almaması, en önemli faydalarından biri olarak nitelendirilebilir.
Organik tarım ürünlerin aroma bakımından geleneksel tarım ürünlerine göre çok daha üstün oldukları kaçınılmaz bir gerçektir. Geleneksel tarımın artık daha da fazla kimyasala kayması nedeniyle ürünlerin tat yapıları da değişim göstermiştir. Meyve, sebze ve hayvansal gıdalardan artık eski tatları almak pek mümkün olmamaktadır. Organik tarım ise bu durumun tam tersi olarak size tüm besinlerin doğal aromalarını sunar.
Sürdürülebilir tarım organik tarımın en çok önem taşıyan noktalarından biri olarak bilinir. Şuan için birçok meyve ve sebze ürünün veya türünün yok olma tehlikesi altında olduğu söylenebilir. Zaten sayılı miktarda kalan meyve ve sebze türleri, insanların seçeneklerini azaltır. Var olan tarımsal ürün seçeneklerinin yok olması ise direkt olarak besinlerin veya tarımsal ürünlerin yok olması anlamına gelir. Organik tarım ise her türlü tarımsal ürüne kucak açar ve sürekliliğini korur.
Organik Tarım Sertifikasyonu Nedir?
“Organik tarım sertifikasyonu nedir?” sorusu, organik tarım üreticilerinin karşısına en çok çıkan sorulardan biri olarak bilinir.
Organik tarım sertifikasyonu, organik tarım üreticisinin; ürünlerin üretimi, satışı, yetiştirilmesi, toprak işlemesi ve organik tarıma dair her türlü aşamanın denetlendiği bir süreçtir. Üreticilerin arazilerini organik tarıma uygun hale getirmeleri ve böylelikle “organik tarım sertifikası” almaları gerekir. Bu belgenin alınmaması durumunda ürünlerde “Organik” ibaresinin olması söz konusu olmaz ve organik pazarlara bu ürünler sunulamaz. Çeşitli sertifikasyon kuruluşları tarafından bu süreç işlerken, organik tarım işletmeleri hemen hemen her yönden sıkı bir denetimden geçerler.