Kağıdın Hikayesinde Nokta: Seka Kağıt Müzesi

Digiqole ad

Tüm Rota Kocaeli okurlarına merhaba. Bu hafta rotamızı, SEKA Kağıt Fabrikasının tüm gerçekliğini bizlere yansıtan SEKA Kağıt Müzesi’ne çeviriyoruz.

1934 yılında kurulan fabrika, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla 2016 yılında müzeye dönüştürülerek ülkemize kazandırılmıştır. Türkiye’nin ilk, Dünya’nın ise en büyük kâğıt müzesi olan SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi’ni bu zorlu karantina günlerinde gelin birlikte gezelim.

Müzeye ismini de veren Mehmet Ali Kağıtçı, Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi ve SEKA’nın kurucusudur. Yaşamını kâğıda ve SEKA’ya adayan Mehmet Ali Kâğıtçı’nın hayatı hikayesi, yazdığı çok sayıda kitap, kendisine ait belgeler ve bilgiler müzede yer alan Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu’nda sergilenmektedir.

Kâğıt Müzesi’nde kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler de yer almaktadır. Düzenlenen atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görüp ve kâğıdın oluşum süreçlerine de tanıklık etmektedirler. 19 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilmektedir.

Zamanında fabrikada kullanılan ve çalışır vaziyette olacak şekilde korunan makineler içerisinde en önemlisi 1936 yılında açılan SEKA 1’inci Kâğıt Fabrikası’na ait 2 no’lu Kâğıt Makinesi’dir. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar geçen 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

Pandemi dolasıyla kapalı olan müze, normal çalışma takviminde pazartesi günleri hariç diğer tüm günler saat 09:00 ile 18:00 arasında ziyarete açıktır.

Tarih esintilerini buram buram yaşayacağınız ve ülkemizin gurur kaynağı olan bu müzeyi ziyaret etmeyi unutmayın. Bir sonraki rotamızda görüşmek dileğiyle hoşça kalın…

Digiqole ad

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bucod Web Tasarım