Organik Ürün Nedir? Neden Organik Ürün Tüketmeliyiz?

 Organik Ürün Nedir? Neden Organik Ürün Tüketmeliyiz?
Digiqole ad

Organik ürün nedir? Neden organik ürün tüketmeliyiz?” sorusu aslında sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayan önemli sorulardan biridir.

Organik ürün etiketine sahip olan her besin, tarımın yapaylığından uzak, tamamıyla doğal ortamlarda ve yetiştirilme koşullarına sahip besinlerdir. Bilindiği üzere artık tarım uygulamalarında yapay olan ve insan eliyle üretilen birçok madde yer alır. Böylelikle hızlı üretim ve daha çok arz amaçlanır ancak besinlerin sağlık anlamında eskiye nazaran pek önem taşımadıkları söylenebilir. Bunun nedeni ise zaman içerisinde organik tarım uygulamalarından uzaklaşılması ve her detayda kar amacı güdülmesidir. Organik tarım uygulamaları dışında çoğu tarım uygulamalarının yapay gübre, kimyasal ilaç vb. insan sağlığına zararlı olan detaylardan meydana geldiği söylenebilir.

Organik ürünlerde böcekleri besinlerden uzak tutmak için özel olarak geliştirilen ilaçlar yer almaz ve hatta bu ürünlerde en ufak kimyasal kalıntısı yer almaz. GDO gibi zararlı uygulamalar kesinlikle söz konusu değilken, ışınlama, besin gelişimini hızlandırıcı maddeler ve katkılı yem maddeleri gibi insan sağlığı için büyük tehlike oluşturan hiçbir madde, organik ürün olarak tabir edilen ürünlerde bulunmaz. Organik ürünlerin semt pazarlarında satılan ürünlere göre veya manavlarda satılan ürünlere göre çok daha pahalı olduğu söylenebilir.

Organik ürünlerin üretilmesi konusunda her ülkede farklı bir prosedür uygulanır ve ülkemizde ise direkt olarak Avrupa Birliği standartlarına uygun bir şekilde organik ürünlerin üretimine izin verilir. Organik ürünler denildiği zaman akla direkt olarak tarımsal faaliyetler sonucunda üretilen ve halka arz edilen ürünler gelmemelidir. Aynı zamanda et, süt, yumurta vb. her türlü ürün, organik ürün başlığı altında toplanabilecek ürünlerdir.

Organik Ürün ile Organik Olmayan Ürünler Arasındaki Farklar

Organik ürün ile organik olmayan ürünler arasındaki farklar direkt olarak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenize neden olacak farklardır. Organik olmayan ürünlerin üretiminde yer alan detaylar, direkt olarak bireylerin sağlığına olumsuz yönde etki eden detaylardır. Bu nedenle de organik olmayan ürünlerin üretimi hakkında haberdar olan bireyler, beslenme alışkanlıklarını direkt olarak değiştirme kararı alırlar.

Organik ve organik olmayan ürünler arasındaki farklar ise şu şekilde tüketicilerin karşısına çıkar:

  • Organik olan ürün geleneksel yöntemlerle yetiştirilir ve tamamıyla doğal unsurlardan faydalanılır. Doğal gübre ve kompost bu konuda en çok kullanılan maddelerdir.
  • Organik olmayan ürün ise sentetik veya kimyasal gübre kullanılarak yetiştirilir.
  • Organik olan ürünün yetiştirilirken, ürüne zarar verecek her türlü detay kimyasal maddelerden yararlanılmadan, doğal ve hatta ilkel yöntemlerle uzaklaştırılır.
  • Organik olmayan ürün yetiştirilirken yabani ot, böcek vb. dış zararlı etmenler, kimyasal ilaçların yardımıyla besinden uzaklaştırılır.
  • Organik olan hayvansal üretimlerde organik, hormonsuz ve GDO içermeyen yem tercih edilir.
  • Organik olan hayvansal üretimlerde ise hayvanların daha hızlı gelişebilmesi adına hormonal dengeyi bozan ve GDO içeren yemler kullanılır.
  • Organik olan hayvansal üretimlerde hayvanlar temiz bir barınak ve temiz bir çevrede yaşarlar.
  • Organik olmayan hayvansal üretimlerde hayvanların barınaklarının pis olmasına karşın ortaya çıkabilecek hastalıklar için çeşitli ilaçlar ve antibiyotiklerden, yani kimyasallardan yardım alınır.
  • Organik olan hayvansal üretimde hayvanların dış çevre ile bağları vardır ve sürekli olarak aynı yerde tutulmazlar.
  • Organik olmayan hayvansal üretimlerin genelinde hayvanların sürekli olarak ağır veya kümes gibi alanlarda tutulduğu görülür.

Neden Organik Ürün Tüketmeliyiz?

Neden organik ürün tüketmeliyiz?” tarzında sorulan sorular, organik besinlere yönelmek isteyen kişiler için ilk adımları atacak olan sorulardır.

Organik ürünlerin tüketimi hem bireyler hem de gelecek nesiller adına önem taşıyan bir konudur. Sıradan tarım uygulamaları veya sıradan hayvancılık uygulamaları ile üretilen her gıda mutlaka insan eliyle üretilmiş bir yapay madde içerir. Her ne kadar besinin kendisi insan sağlığı için faydalı olsa da üretim biçimi tüm faydalarını alıp götürebilir ve hatta faydasından çok zararı olabilir. Besinlerde bulunan yapay maddeler ise direkt olarak kanserojen etkiye sahiptirler. Üstelik DNA yapılarına kadar işleyerek, sonraki nesillerde kalıtsal sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilirler.

Organik ürün başlığı altında bulunan her türlü ürün ise bu durumdan tamamen uzak, rahatlıkla tüketilebilir ve insan sağlığı için herhangi bir tehlike arz etmeyen ürünlerdir. Organik ürünler ile beslenen bireylerin vücuduna yapay veya kimyasal herhangi bir maddenin girmesi söz konusu olmaz. Böylelikle kimyasaldan veya yapay maddelerden uzak duruna vücut, daha dirençli bir şekilde varlığını sürdürür. Sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, iskelet sistemi ve akla gelebilecek her vücut sistemi, doğal beslenme ile ihtiyaç duyduğu beslenme formunu alır.

Organik Ürün Nasıl Anlaşılır?

Organik Ürün Nasıl Anlaşılır?

Organik ürün nasıl anlaşılır?” eskiden çok sorulan ancak günümüzde popülerliğini biraz da olsa yitirmiş bir sorudur.

Organik tarım uygulamalarının ve organik üretimin ülkemizde ilk yayılmaya başladığı dönemlerde birçok ürünün “organik” etiketi ile çeşitli pazar yerlerinde satılmaya başlandığı görülmüştür. Bu durumun nedeni ise “organik ürün” kavramının ülkemizde net ve doğru bir şekilde anlaşılmamış olmasıdır. Dalından veya direkt olarak hayvandan alınıp, pazara sunulan her ürün bir dönem organik adı altında satışa sunulur. Hatta “%100 organiktir” ibaresi hemen hemen her üründe yer almaya başlamıştı. Halbuki organik olan bir ürünün, ilk üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar her anlamda doğal bir süreçten geçmesi gerekir. Ülkemizde konunun farklı şekilde değerlendirilmesi ise “organik ürün nasıl anlaşılır?” sorusunun popüler bir hale gelmesine yol açmıştır.

Bir ürünün organik olup olmadığı tamamıyla sahip olduğu sertifikalar vasıtasıyla anlaşılır ve bu sertifikaların ise yetkili kurumlar tarafından verilmiş olması gerekir. Artık günümüzde her ürüne organik etiketi basmak ve yetkili kurumların sahte sertifikalarını yapıştırmak mümkün değildir. Böylesi durumlarda uygulanan cezalar, sahte organik üreticileri ciddi anlamda caydırmıştır. Bu nedenle ürün ambalajı üzerinde yer alan sertifikaları okumanız durumunda ürünün organik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra ürünün organik etiketini alabilmesi adına paketlenmesinin bile “organik ürün” standartlarına uygun olması gerekir. Paketi, tadı, kokusu, sertifikaları ve fiyatı gibi birçok unsur, ürünün organik olup olmadığı konusunda size gerekli bilgileri verir.

Organik Ürün Faydaları

Organik ürün faydaları da en çok merak edilen konuların başında yer alır ve organik ürünleri tüketmek isteyen birçok kişi, bu besinleri tüketmeleri durumunda ne gibi avantajlarla karşılaşacaklarını bilmek isterler.

Organik ürünlerin en önemli avantajlarından biri kimyasal olan her türlü maddeden uzak olmalarıdır. Kimyasallar vücuda birçok açıdan zarar verir ve hatta hücrelerin yapısal anlamda bozulmasına dahi neden olabilirler. Organik ürünlerde bu kimyasallar yer almazlar ve vücuda zarar yerine, gerçek besin değerleri ile fayda sağlarlar. Organik ürünlerin bir diğer avantajı ise daima taze olmalarıdır. Organik ürünler satan bir yerden alışveriş yapıyorsanız, ürünlerin daim taze ve ağız tadınızı bozmayacak şekilde olduklarını kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Bununla birlikte organik ürünlerin besin değerleri daima daha zengin olur. Organik olmayan besinlerde kullanılan kimyasallar, ilaçlar vb. katkı maddeleri, ürünlerin besin değerinin ciddi anlamda bozulmasına yol açar. Organik besinlerin GDO içermemesi de büyük önem taşıyan bir konudur. GDO içeren her türlü besin, vücudun hücresel yapılarına doğrudan etki eder ve hücrelerin bozulması bir müddet sonra kaçınılmaz olur.

Organik Ürün Sertifikası Veren Kuruluşlar

Organik Ürün Sertifikası Veren Kuruluşlar

Organik ürün sertifikası veren kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak, bireylerin organik ürün konusunda üst düzey bilinçli birer tüketici olmaları için önemli adımlardan biridir.

Türkiye’de ürünlere organik onayı veren birçok kuruluş vardır ve bu kuruluşlar gerek Türk kökenli gerekse Avrupa kökenli firmalardır. Ürünlere olan yaklaşımları son derece hassastır ve bu sertifikaların alınabilmesi için üreticilerin sıkı denetimlerden geçtikleri bilinir. Ürünün ilk tabiri caizse atom halindeyken üretiminden başlanıp, pazara sunulmasına kadar birçok süreçte hassasiyetle takip edilir ve ardından şartlar uygunsa ürüne organik sertifikası verilir.

Türkiye’de organik ürün sertifikası veren kuruluşlar ise şu şekilde tüketicilerin ve üreticilerin karşısına çıkar:

  • ETKO Ekolojik Tarım Kontrol ve Organizasyon Şirketi
  • ORSER Kontrol ve Sertifikasyon LTD. ŞTİ.
  • ECOCERT IMO Denetim ve Belgelendirme LTD. ŞTİ.
  • TURKGAP Tarım Uygulamaları Kontrol ve Sertifikasyon Hizmeti LTD. ŞTİ.
  • ANADOLU Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon LTD. ŞTİ.
Digiqole ad

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bucod Web Tasarım